Logo thumbs down ala Facebook.

Daniel Chetroni/Shutterstock.com

Berfikir untuk berehat dari Facebook tetapi tidak mahu memulakan semula dari awal? Facebook membenarkan anda untuk menyahaktifkan akaun anda supaya anda boleh berehat dan menyambung semula tempat anda berhenti di kemudian hari. Begini cara ia berfungsi.



Bagaimana untuk Menyahaktifkan Profil Facebook

Bagaimanakah Menyahaktifkan Berbeza daripada Memadam?

Bila kamu padam akaun Facebook anda , anda mengucapkan selamat tinggal kepada profil, siaran, rakan dan mesej anda. Ini bermakna anda perlu bermula semula dari awal jika anda mahu menggunakan perkhidmatan itu semula. Ini mungkin bukan pilihan yang buruk jika anda mengalami pengalaman negatif dan tidak berniat untuk kembali.

Tetapi bagi kebanyakan orang, pemikiran untuk kehilangan interaksi selama bertahun-tahun dan menjejaki rakan sekali lagi adalah sesuatu yang menakutkan. Di sinilah pilihan untuk menyahaktifkan akaun anda masuk.

Apabila anda menyahaktifkan akaun anda, orang tidak boleh mencari anda atau melihat garis masa anda. Kemas kini tidak akan dipaparkan dalam suapan berita, walaupun sesetengah data kekal kelihatan, seperti mesej yang telah anda hantar kepada pengguna Facebook lain . Tiada siapa yang akan dimaklumkan tentang ketidakhadiran anda. Bagi rakan Facebook anda, ia mungkin kelihatan seperti anda telah memadamkan akaun anda.

cara membuat carta alir
Bagaimana untuk menyahaktifkan Facebook Messenger BERKAITAN Bagaimana untuk menyahaktifkan Facebook Messenger

Penyahaktifan sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin meninggalkan Facebook seketika—dengan pilihan untuk kembali kemudian. Anda mungkin mahu menyahaktifkan jika anda tahu bahawa anda akan meninggalkan perkhidmatan untuk tempoh yang panjang. Mungkin Facebook sedang memakan masa produktif anda dan anda ingin mengalih keluar gangguan itu seketika.

Iklan

Menyahaktifkan akaun anda adalah sementara—melainkan anda tidak pernah mengaktifkannya semula, dalam kes ini, penyahaktifan anda adalah kekal, sudah tentu. Anda sentiasa mempunyai pilihan untuk kembali.

Sedar bahawa jika anda menggunakan Produk Oculus dan anda menyahaktifkan akaun Facebook anda, anda tidak lagi boleh menggunakan akaun Facebook anda untuk mengakses perkhidmatan Oculus sehingga anda mengaktifkannya semula.

Cara Menyahaktifkan Akaun Anda

Anda boleh menyahaktifkan akaun Facebook anda menggunakan Facebook di web atau melalui aplikasi mudah alih. Prosesnya mudah pada kedua-duanya:

Nyahaktifkan melalui Facebook.com

Menuju ke Facebook.com dalam pelayar web anda dan log masuk seperti biasa. Setelah anda log masuk, klik pada anak panah yang menghadap ke bawah di penjuru kanan sebelah atas skrin.

Facebook Drop-Down

Daripada senarai pilihan, pilih Tetapan & privasi, dan kemudian Tetapan untuk memaparkan senarai penuh pilihan akaun.

Tetapan Facebook

Dalam bar sisi di sebelah kiri, klik pada Maklumat Facebook Anda dan cari Penyahaktifan dan pemadaman di bahagian bawah skrin. Klik Lihat untuk meneruskan.

Maklumat Facebook anda

Iklan

Pastikan bahawa Nyahaktifkan akaun dipilih, dan kemudian klik butang Teruskan ke Penyahaktifan Akaun untuk meneruskan.

Nyahaktifkan Akaun Facebook

Akhir sekali, masukkan kata laluan Facebook anda dan klik Teruskan untuk memuktamadkan keputusan anda.

Masukkan Kata Laluan untuk Menyahaktifkan Akaun Facebook

Isikan borang dan terangkan kepada Facebook mengapa anda pergi (atau buat sesuatu sahaja). Juga, baca sebarang amaran tentang kehilangan keistimewaan pentadbir kumpulan jika ia terpakai kepada anda.

Facebook Nyahaktifkan Soal Selidik

Tekan butang Nyahaktifkan biru besar untuk log keluar dan Nyahaktifkan akaun anda.

Nyahaktifkan Facebook

Sebaik sahaja anda selesai, akaun Facebook anda akan dijeda dengan berkesan selama-lamanya.

Nyahaktifkan melalui Aplikasi Mudah Alih Facebook

Anda boleh melakukan ini dalam apl mudah alih untuk iPhone atau Android sebaliknya jika anda mahu. Untuk memulakan, lancarkan apl Facebook dan pastikan anda telah log masuk. Klik pada tab Lagi di sudut kanan bawah skrin.

Facebook Lagi Tab

Iklan

Tatal ke bawah ke tajuk Tetapan & Privasi. Ketik padanya, dan kemudian ketik pada Tetapan untuk mendedahkan senarai penuh pilihan.

Tetapan Mudah Alih Facebook

Ketik pada pemilikan dan kawalan Akaun di bawah bahagian Akaun.

Tetapan Pemilikan dan Kawalan Akaun Facebook

Ketik Nyahaktifkan dan pemadaman. Pastikan bahawa Nyahaktifkan akaun dipilih, dan kemudian ketik Teruskan ke butang Nyahaktifkan Akaun.

Teruskan untuk Nyahaktifkan Akaun

Akhir sekali, masukkan kata laluan Facebook anda dan ketik butang Teruskan untuk memuktamadkan keputusan anda.

Masukkan Kata Laluan Facebook

Setelah anda menyelesaikan proses ini, anda akan dilog keluar dari Facebook dan akaun anda akan dinyahaktifkan.

Cara Mengaktifkan Semula Akaun Facebook Anda

Mengaktifkan semula akaun Facebook anda adalah sangat mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah log masuk semula, dan akaun anda akan diaktifkan semula dan sedia untuk digunakan. Itu sahaja yang ada!

Iklan

Jika anda berfikir untuk kembali ke Facebook atau mana-mana tapak media sosial lain, pastikan anda melakukannya teliti perkara yang tidak sepatutnya anda kongsikan .

BACA SETERUSNYA