Memberi Roku anda? Sama ada anda memberikannya kepada rakan atau menjualnya dalam talian, anda mungkin tidak mahu meninggalkan akaun Roku anda disambungkan ke peranti.



Akaun itu terikat dengan nombor kad kredit anda, lagipun, iaitu cara anda membayar sewa TV dan filem di Roku anda. Walaupun anda menyayangi rakan anda, anda mungkin tidak mahu memberi mereka filem percuma seumur hidup dengan sepeser pun. Dan anda hampir pasti telah log masuk ke Netflix, Hulu, dan banyak akaun lain semasa menggunakan Roku anda, dan anda mungkin tidak mahu memberikan rakan anda akses sepanjang hayat kepada perkara itu sama ada.

Syukurlah, anda boleh menetapkan semula Roku anda kepada tetapan kilangnya dengan mudah. Pergi ke Tetapan > Sistem > Tetapan Sistem Lanjutan > Tetapan Semula Kilang dan anda akan menemui pilihan di sana.


Anda perlu memasukkan kod berangka untuk memulakan tetapan semula kilang; ini di sini hanya untuk membuat pilihan sukar untuk dicetuskan secara tidak sengaja.

Masukkan kod dengan alat kawalan jauh anda dan proses tetapan semula kilang akan bermula, akhirnya meninggalkan Roku anda sama seperti semasa anda mula mengeluarkannya dari kotak. Semua tetapan dan saluran anda akan hilang, begitu juga dengan semua akaun anda.

Iklan

Jika anda mempunyai peranti Roku yang lebih lama, terdapat sedikit kemungkinan anda tidak akan menemui pilihan ini dalam menu. Anda masih boleh menetapkan semula kilang peranti anda, bagaimanapun, terima kasih kepada Skrin Rahsia yang tersembunyi. Untuk melancarkan ini, anda perlu menekan beberapa butang pada alat kawalan jauh anda.

Dalam urutan, tekan:

  • The Butang rumah lima kali.
  • Cepat Ke Hadapantiga kali. Putar balikdua kali.

Ini akan melancarkan Skrin Rahsia, yang menawarkan semua jenis maklumat tentang Roku anda serta pilihan Tetapan Semula Kilang.

Pilih Tetapan Semula Kilang, dan anda akan ditanya sama ada anda pasti ini yang anda mahukan.

Pilih Lakukan tetapan semula kilang dan proses akan bermula seperti yang diterangkan di atas.

BACA SETERUSNYA